FitFeet Lúdtalpszőnyeg

Gyakori kérdések

Szállítási információk

0

Használat

A FitFeet lúdtalpszőnyeget gyermekek és felnőttek számára fejlesztettük, hogy megelőzhessék a lúdtalp kialakulását, leküzdhessék annak káros hatásait és segítsék a lústalp kezelését. Rendszeres használatával erősíthetik talpizmaikat, stimulálhatják reflexzónáikat és otthonukba vihetik azt a lúdtdalp kezeléséhez szükséges természetes járófelületet, amelyhez talpunk évezredek során hozzászokott.

Lábunkat napközben cipőbe zárjuk. Utunk nagy részét aszfalton, parkettán, mesterséges környezetben tesszük meg, amivel csak megnehezítjük a lúdtalp kezelését és elgyengítjük talpizmainkat. A FitFeet lúdtalpszőnyeg otthonába viszi a talaj természetes formáit és a lúdtalp torna lehetőségeit. Napi 5-10 percet mezítláb A FitFeet lúdtalpszőnyegen állva, akár zuhanyzás, fogmosás, a tükör előtt, vagy akár játék közben észrevétlenül erősíti talpizmait, ezzel segítve a lúdtalp kezelését. Előzze meg a lúdtalp kialakulását és erősítse talpizmait a FitFeet lúdtalpszőnyeggel!

 

A lúdtalpról


A lúdtalp az egyik leggyakoribb mozgásszervi probléma, egy szerzett statikai elváltozás, amit civilizációs betegségnek is neveznek. Talpunk teherbírása és megterhelése közötti egyensúly megbomlása következtében alakul ki. A láb túlzott megterhelését a szalag- és izomrendszer hosszú ideig nem képes elviselni, elfárad. Ez vezet a talpboltozat fokozatos süllyedéséhez, a lúdtalphoz, amit főleg lúdtalp tornával lehet korrigálni.

Előfordulását igen tág határok között határozza meg a szakirodalom. Majdnem minden második gyermek lúdtalpas, ezek jelentős része tudatos lúdtalp kezeléssel, lúdtalp tornával megszüntethető. Tapasztalatok szerint minden huszadik felnőtt szenved a lúdtalp következményeitől és keresi a lúdtalp torna lehetőségeit a panaszok megszüntetésére. Ezért is érdemes a lúdtalp kezelését mindenképpen gyermekkorban, a panaszok megjelenése előtt elkezdeni. A lúdtalpasság mértéke és a panaszok sokszor nincsenek arányban egymással. Lehet egy lúdtalpas élsportoló is panaszmentes, ill. egy látszólag ép lábszerkezettel bíró ember is panaszos, de a lúdtalp torna már enyhíteni tudja a panaszokat.

A lúdtalp kialakulása megelőzhető lúdtalp torna segítségével. A lúdtalp torna lényege a talpizmok fejlesztése, ami már kisgyermek kortól ajánlott, valamint a túlzott terhelés (pl. túlsúly által) elkerülése. Ha már kialakult a lúdtalp, a lúdtalp kezelése kora gyermekkortól idősebb korig egyaránt szükséges a lúdtalp torna használatával. Megoldás lehet a passzív alátámasztás betéttel, de különösen fontos az aktív stabilizáló izomzat megerősítése, karban tartása a lúdtalp torna során. Fontos az un. rizikótényezők (pl. túlsúly, nem megfelelő cipő, vagy járási technika) felderítése, és kiküszöbölése.

 

Az egészséges talp-boltozat kialakulása és hatása

Egy csecsemőnél, kisgyermeknél nem beszélünk lúdtalpról. A gyermek talpának csontozata és izomzata fokozatosan fejlődik. A csúszó-mászó gyermek talpizomzata az első talpra állásig és lépésekig fontos fejlődési szakaszon megy keresztül, melyet siettetni nem szabad. Ezért ne siettessük a kisgyermekek felállítását és első lépéseinek megtételét! A talp izomzatának és csontozatának túlterhelése ebben a korban már hozzájárul a lúdtalp későbbi kialakulásához.

Nagyon fontos az is, hogy a kisgyermek sokat járjon mezítláb fűben, homokban, egyenetlen természetes talajon is, különben könnyen kialakulhat a lúdtalp és lúdtalp tornára lesz szükség. A lábboltozatot fenntartó izmok és csontok fokozatosan fejlődnek, a gyermek növekedésével párhuzamosan. Optimális esetben a talpizmok folyamatos munkájának eredményeként a serdülőkor végére kialakul az az egészséges talp-boltozat, amely a továbbiakban számos mozgásszervi panasz kialakulását akadályozza meg. Az egészséges talpboltozat olyan csillapító szerepet lát el, mely csökkenti a gerincoszlopra és az ízületekre ható erőt, és hozzájárul ahhoz, hogy váz- és izomrendszerünk hosszú időn át panaszmentes életet biztosítson számunkra. Ebben a folyamatban a legfontosabb tényező a talpizomzat.

 

A lúdtalp kialakulása

A szakirodalom az életkorhoz kapcsolódóan gyermekkori és felnőttkori lúdtalpat különböztet meg. Mindkét lúdtalpfajta kialakulásának közös vonása, hogy a talpboltozat izmai nem tartanak megfelelően, amin lúdtalp tornával lehet segíteni. A szalagok megnyúlnak, a boltozatok lesüllyednek, megszűnik a láb működéséhez szükséges lengéscsillapító funkció. A lúdtalpas ember legfőbb panaszai, a sarok-, vagy lábközép fájdalom, lábizomgörcs, fáradtság, későbbiekben térd-, csípő-, hát-, derék fájdalom, sőt fejfájás is, amiktől lúdtalp tornával szabadulhat meg.

 

A lúdtalp kezelése

A lúdtalp gyermekkorban lúdtalp tornával megelőzhető és kezelhető, elsősorban a talpizomzat megerősítésével. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a felnőttkorra kialakult talpboltozatot a talpizmok megerősítésével kismértékben lehet lúdtalp tornával korrigálni. Ezért fontos, hogy az aktív lúdtalp kezelésének új lehetősége a FitFeet lúdtalpszőnyeg. A FitFeet lúdtalpszőnyeg rendszeres használata mellett karban tarthatjuk talpizmainkat. A lúdtalp tornával talpunk „lengéscsillapító” funkciója megerősödik, a vázrendszerünkre ható káros erők tompíthatók. A lúdtalp kezelésével a panaszok megszűnhetnek. A FitFeet lúdtalpszőnyeg magában egyesíti a lúdtalp torna, a Kneipp-kúra, valamint a természetgyógyászat-reflexológia lehetőségeit.


A FitFeet lúdtalpszőnyeg masszírozó hatásával stimulálja a talp izmait, segíti a lúdtalp kezelését, megszünteti a talp fáradtságát, a talpfájdalmakat, gyorsítja az anyagcserét és enyhíti a fejfájást. A lúdtalp kezelés hatására, a láb ízületei mobilizálódnak, ezzel párhuzamosan az izomerősítő gyakorlatok az ideális talpszerkezetet hatékonyabban tudják helyreállítani. A lútalp tornában található talp „rugó funkciójának” javítása hatással lehet a panaszos térd- és csípőízületekre, valamint a gerincre egyaránt.

A lúdtalp torna a FitFeet Lúdtalpszőnyeggel használható otthonunkban mindenütt, ahol jellemzően mezítláb tartózkodunk: fürdőszobában (mosdó előtt, de akár zuhanytálcában, kádban is), folyosón, gyerekszobában, nappaliban. Ajánlott az irodában az íróasztal alatt, tornatermekben. Gyógytornászok nagyobb felületen számos lúdtalp tornai gyakorlatot végeznek el.

A FitFeet lúdtalpszőnyeg kisgyermekkortól idős korig mindenkinek ajánlható. Ajánlott otthoni lúdtalp kezelései használatra, gyógytornászoknak, mozgás- és manuáltherpeutáknak, óvodáknak és iskoláknak egyaránt.

Ajánlott a lúdtalp torna a panaszos és panaszmentes lúdtalpasoknak, valamint azoknak, akik lúdtalp deformitás miatt térd, csípő, vagy gerincpanaszoktól szenvednek.

 

Egyéb felhasználási javaslatok

Kneipp-kúra

Már az ókori Egyiptomban használták a vizet különféle megbetegedések kezelésére. Sebastian Kneipp, XIX. században élt német katolikus pap szerint, aki a természetgyógyászat egyik úttörője, a betegségek jó része a vér és a szövetnedvek rossz összetételére, azok helytelen eloszlására és a testi, lelki és szellemi erők kimerültségére vezethető vissza. Az elváltozásokon szinte minden betegség esetén sokat segíthet a hideg és meleg víz megfelelő helyen és módon történő alkalmazása. A napjainkban elsősorban Kneipp-taposóként ismert kavicsos talajú, lábszár-magas hideg. és melegvizes medencék használata terjedt el. A lúdtalp torna a FitFeet lúdtalpszőnyeg segítségével a fürdőkádjában is elkészítheti saját Kneipp-taposóját. A Kneipp-kúra a gyógyításon kívül a megelőzésben is jól használható, hiszen edzi az immunrendszert, javítja a keringés, a vegetatív idegrendszer tónusát és használható lúdtalp tornaként is.

Mikor segít a Kneipp-kúra?

  • Idegrendszeri problémák esetén: álmatlanság, migrén, vegetatív funkciós zavar, neuralgia, övsömör, isiász, részleges bénulás.
  • Szív- és érrendszeri betegségeknél: érelmeszesedés, koszorúérgörcs, magas vagy alacsony vérnyomás, érszűkület.
  • Nőgyógyászati problémák esetén: kismedencei gyulladás, menstruációs rendellenesség, heves alhasi görcs.
  • Visszatérő gyulladás, fertőzés esetén: felső légúti, húgyúti, emésztőszervi betegségek.
  • Funkcionális és más szervi bántalom: gyomorfekély, vese-, epekő, egyes bőrbetegségek, ízületi betegségek.
  • Anyagcsere-betegségek: cukorbetegség, elhízás, köszvény.

Legelterjedtebb módszere: Víztaposás

Természetes vizekben vagy otthon, a fürdőkádban is végezhet hidegvíztaposást 5-10 percen át. Felüdít, felpezsdíti a keringést, stabilizálja az immunrendszert, segíti a lúdtalp kezelését. Minél magasabbra ér a víz (térdig érő a legideálisabb), annál jobb a hatás. A végén meleg, emelkedő hőfokú lábfürdővel fejezzük be a lúdtalp tornát!

Kapcsolat

1026 Budapest Hűvösvölgyi út 67.

+36 30 9714 987

info@fitfeet.hu

Vásárolj FitFeet lúdtalpszőnyeget!

Veszek egy FitFeet lúdtalpszőnyeget a webáruházban.

Tovább

Blogértesítő

Iratkozz fel blogértesítőnkre, hogy értesülj a legfrissebb bejegyzésekről!

©2015. Minden jog fenntartva - www.fitfeet.hu